İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi Ders Kaydı DERS KAYDI- DERS ALMA
1) Her eğitim-öğretim yılı başında YADEM bir yabancı dil seviye tespit sınavı yapar. Bu
seviye tespit sınavına fakülteye ilk defa kayıt yaptıran öğrenciler ile geçmiş yıllarda yeterlilik
sınavından başarılı olamayan öğrenciler katılır.
Bu sınavda başarı gösteren veya YADEM yabancı dil hazırlık sınıfı muafiyet koşullarını
yerine getiren öğrenciler esas programlarına başlarlar. Fakülteye ilk defa kayıt yaptıran ve
yeterlik sınavına girmeyen veya girip de başaramayan öğrenciler, iki yarıyıl süreli yabancı dil
hazırlık öğretimi programına katılırlar.
2) Yeterlilik sınavından veya hazırlık öğretimi programından başarılı olan öğrenciler
bölümlerindeki öğrenimlerine İngilizce grubunda yer alan dersleri alarak devam ederler.
İngilizce grubunda yer alan dersleri alan öğrenciler, herhangi bir dönem Dekanlık Öğrenci
İşlerine dilekçe vermeleri durumunda Fakülte Yönetim Kurulu Kararı ile Türkçe grubunda yer
alan dersleri alarak öğrenimlerine devam edebilirler. Bir kez öğrenci Türkçe grubuna
geçmeye karar vermiş ise öğrenimi süresince Türkçe grubundaki dersleri almakla
yükümlüdür. Keyfi olarak dilediği dönem dilekçe vererek İngilizce veya Türkçe grubuna
geçme talebinde bulunamaz.
2005-2006 eğitim – öğretim yılında İngilizce grubundaki dersleri alan bir öğrenci 2006-2007
Bahar yarıyılında Türkçe grubuna geçmek istiyorsa, Bahar yarıyılı başlangıcından önceki
hafta (kayıt haftası) Dekanlık Öğrenci İşlerine (Derslikler binasında) bir dilekçe vererek
Türkçe gruba geçme talebinde bulunmalı, aynı zamanda dilekçesinde geçmiş bahar
dönemlerinde alıp başarısız olduğu derslerin (otomatik olarak ders kaydında gözükeceğinden)
Türkçe karşılıklarını da almak istediğini ve bu derslerin adını da belirtmelidir. Geçmiş yıllarda
alıp başarısız olduğu İngilizce grubundaki dersler her yarıyıl ders kaydında gözükeceğinden,
benzer bir dilekçeyi güz döneminde de vermelidir.
Örneğin, öğrenci 2005-2006 eğitim-öğretim yılında İngilizce grubundaki dersleri aldığını ve
IEM 105Mathematics I ve IEC 102 Introduction to Economics II derslerinden başarısız
olduğunu varsayalım. Öğrenci 2006-2007 Eğitim öğretim yılı bahar döneminde Türkçe
grubuna geçmek istiyorsa; Dekanlık Öğrenci İşlerine vereceği dilekçede Türkçe grubuna
geçme talebinin yanı sıra, ders kaydında otomatik olarak yer alan (başarısız olduğu için)
IEC102 Introduction to Economics II dersinin 2006-2007 Bahar yarıyılı ders kaydından
çıkartılması, yerine EC 102 İktisada Giriş I dersinin eklenmesi için dilekçe vermelidir. Benzer
dilekçeyi 2007-2008 Güz yarıyılında IEM 105 Mathematics I dersi (Eğer başarısızlığı devam
ediyorsa) içinde vermelidir. Aksi durumda ders kaydında IEC102 Introduction to Economics
II dersi gözükecektir.
3) Türkçe grubundan İngilizce grubuna geçiş en geç 4. yarıyılda (2. Sınıfın Bahar
Döneminde) olabilir. Yani, 4. Yarıyıldan sonra yabancı dil yeterlilik sınavını başaran
öğrenciler Türkçe grubunda yer alan dersleri almaya devam ederler.
4) Hazırlık sınıfında başarısız olan öğrenciler Her Yıl YADEM tarafından açılan Yeterlilik
sınavlarına Alınırlar. Esas programında yer alan tüm derslerden başarılı olan, ancak, Yabancı
dil yeterlilik sınavında başarılı olmayan öğrenciler, yabancı dil yeterlilik sınavından başarılı
oluncaya kadar mezun olamazlar.
5) Öğrenciler her yarıyılın başlangıcından önceki bir hafta içinde öğrenci katkı payını veya
öğretim ücretini ödediklerini belgeleyerek kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Her yarıyılın
başlangıcından önceki bir hafta içinde ders kaydını yaptırmayan öğrencinin ders kaydı daha
sonra yapılamaz. (Ç.Ü. Öğrenci Bilgi Sisteminde yer alan ders kaydı butonu kapanır.)
6) Kayıt yenileme işlemlerinin sorumluluğu öğrenciye aittir.
7) Akademik takvimde belirtilen sürede, haklı ve geçerli mazeretleri olmaksızın kayıtlarını
yenilemeyenler, o dönemin derslerini alamaz ve bu derslerin sınavlarına giremezler.
8) Akademik takvimde belirtilen süre içerisinde ders kaydını yaptıramayan öğrenciler, haklı
ve geçerli sayılabilecek mazeretleri olması ve mazeretlerinin ilgili yönetim kurulunca kabul
edilmesi halinde, 15 gün içinde kayıt yaptırmak zorundadırlar.
9) Mazeretsiz olarak 2 yarıyıl üst üste kayıt yenilemeyen öğrencinin Üniversite ile ilişkisi
kesilir.
10) Birinci sınıf öğrencileri, kayıt oldukları yarıyıla ait tüm dersleri almakla yükümlüdürler.
11) Öğrenciler, başarılı olamadıkları derslerle birlikte, alt yarıyıllardan alamadıkları tüm
dersleri almak koşuluyla bulundukları yarıyıldan ders alabilirler. Ders kaydında alınabilecek
derslerin toplamı, ortak zorunlu dersler dahil, her yarıyıl için haftada 36 ders saatini (teorik ve
uygulamalar dahil) geçemez.
12) Ders kaydını süresi içinde yaptıran öğrenciler ilgili yarıyılın (güz veya bahar) ilk iki
haftası içinde ders kayıtlarını danışman öğretim üyesine veya danışman yardımcısına
onaylatmak zorundadırlar. Aynı şekilde ders ekleme-çıkarma süresi her yarıyılın ilk iki
haftasını kapsamaktadır.
13) Ders kaydını onaylatmayan öğrencinin, derslerine kayıt oldukları öğretim üyelerinin
listelerinde adları yer almayacağından, bu derslere devam etmeleri veya sınavlarına girmeleri
halinde dahi resmi kayıtları olmadığından derslere devamları ve sınavları geçersiz
sayılacaktır.
14) Ders kaydını onaylatmayan öğrenciler, onaylatmadıkları derslere devam edemez ve bu
derslerin sınavlarına giremezler.
15) Öğrenciler bulundukları yarıyılın bütün derslerini tamamlamadan bir üst yarıyıldan ders
alamazlar. ÖRNEĞİN: 3. sınıfta olan bir öğrenci 2. sınıfın güz dönemini tekrarlamak zorunda
ise 2.sınıf güz dönemi ders programında yer alan tüm dersleri almadan 3.sınıf güz
döneminden ders alamaz.
16) Öğrenciler İLGİLİ yarıyılda (GÜZ/BAHAR) muaf oldukları veya yaz okulunda alıp
başardıkları dersi kayıtlarına almamalıdırlar.
Muaf oldukları veya yaz yarıyılında başardıkları dersleri ders kayıtlarına alan öğrenciler, bu
dersleri Dönem Not ortalamalarını/ Genel Not Ortalamalarını yükseltmek amacıyla aldıkları
varsayıldığından daha sonra ders kayıtlarından çıkartma talepleri dikkate alınmaz.
Öğrenciler normal dönemlerinde (GÜZ-BAHAR) dersleri hangi statüde (İngilizce /Türkçe)
almışsalar Yaz yarıyılında da aynı statüde almak zorundadırlar. Yaz yarıyılının özel bir yarıyıl
olduğu unutulmamalıdır. Örneğin, İktisada Giriş I dersini güz döneminde alan bir öğrenci Yaz
yarıyılında bu dersin ingilizcesini (Intro to Economics I )alamaz.
17) Öğrenciler, tekrarlamak zorunda oldukları dersler hariç, yarıyılın ilk iki haftası içinde
kaydoldukları dersleri veya bir önceki yıl alıp da başarısız oldukları seçimlik dersi
değiştirebilirler.
18) Bir önceki yıl (örneğin: 2005-2006 bahar döneminde) aldıkları seçimlik dersten başarısız
olan öğrenciler bu seçimlik dersin yerine bulunulan dönemde başka bir seçimlik ders
alabilirler.
19) Başarısız olunan seçimlik ders yerine, yeni bir seçimlik ders almak isteyen öğrenci ders
kayıt haftası içinde bu seçimlik derse kayıt olmalıdır.
20) Yeni bir seçimlik derse kayıt yaptıran öğrenci, başarısız olduğu seçimlik dersin ders
kaydından çıkartılması için ders kayıt haftası içinde veya ders kayıt haftasının bitiminden
itibaren 15 gün içerisinde (ders ekleme/çıkarma ve ders kaydı onaylatma haftaları) bu
seçimlik dersin kayıtlarından çıkartılması için Dekanlık öğrenci işlerine bir dilekçe ile
başvurmalıdırlar. Öğrenciler dilekçelerine transkriptlerini ve ilgili yarıyılın ders kayıt
formlarını da eklemelidirler.
21) İngilizce grubundaki öğrenciler ders programında İngilizce grubunda yer alan derslere ve
Türkçe grubundaki öğrenciler ders programında Türkçe grubunda yer alan derslere kayıt
yaptırmalıdırlar.
22) Gruplu derslere kayıtlar öğrencilerin numaralarının son rakamına göre yapılmaktadır.
Öğrenci kayıt olurken dersi hangi grupta alması gerektiğini öğrenci panolarına bakarak
saptamalıdır. Dersin adı aynı olmakla birlikte o dersi 1.grup da alması gereken öğrenci 2.grup
da kayıt olmuş ise yanlış bir derse (almaması gereken bir derse) kayıt yaptırdığı kabul
edilmektedir. Yanlış gruptaki derse devam eden ve sınava giren öğrencinin derse devamı ve
sınavı geçersiz sayılır.
23) Öğrenciler, yanlış gruba kayıt yaptırmış ise bu yanlışlığı yarıyılın ilk iki haftası içinde
(ders ekleme-çıkarma haftaları içinde) danışman yardımcısı ile birlikte düzeltebilirler.
24) Öğrenciler derslere %70 devam etmek zorunda olduklarından derslerin başladığı ilk iki
hafta içerisinde kayıtlarının doğru yapılıp yapılmadığını kontrol etmek durumundadırlar.
25) Öğretim üyelerinin listelerinde adı yer almayan öğrenci, yanlış ders kaydından dolayı ders
listelerinde adının yer almadığı gerçeğini gözardı etmememeli ve internetten ders kaydını
kontrol etmelidir.
26) Bir seçimlik dersinin açılabilmesi için belirli sayıda öğrencinin o derslere kayıt yaptırması
gerektiğinden seçimlik derslere kayıt yaptıran öğrenciler ilgili yarı yılın ilk haftasının sonunda
o dersin açılıp açılmadığını ilan panolarına bakarak kontrol etmelidir. Açılmayan dersin
yerine başka bir seçimlik derse yarıyılın ikinci haftasının son iş günü olan Cuma gününe
kadar kayıt olmalıdırlar. Daha sonra yapılacak başvurular öğrenciler derslere %70 oranında
devam etmekle yükümlü olduklarından kabul edilememektedir.
27) Öğrenci bir üst yarıyıldan ders alamaz. Ancak, önceki yarıyıl derslerinden başarısız
olmaması ve tanımlanan Genel Not Ortalaması (GNO)’nın 2.50 ve üzerinde olması
durumunda, öğrenci bulunduğu yarıyılda toplam 36 saati aşmayacak şekilde üst yarıyıldan
ders(ler) alabilir.
28) Öğrenciler yönetmelik gereği derslerin %70’ine devam etmek zorunda olduklarından
Çakışan dersleri alamazlar.
29) Ders Kayıt işlemlerinin sorumluluğu öğrenciye ait olduğundan yukarıda sayılan kurallara
uygun ders kaydı yaptırmayan öğrenci bir hak iddia edemeyecektir. |