SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜSosyal Bilimler Enstitüsü, 03.07.1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile 2809 sayılı kanuna eklenen 23/c maddesi ile kurulmuştur. İlk öğrenime 1993-1994 öğretim yılı güz yarıyılında başlamıştır. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 3. maddesinde belirlendiği şekliyle enstitüler; üniversitelerde ve fakültelerde birden fazla benzer ve ilgili bilim dallarında lisansüstü eğitim öğretim,bilimsel araştırma ve uygulama yapan bir yükseköğretim kurumudur. Lisansüstü öğrenim; yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik eğitimini kapsar ve aşağıdaki kademelere ayrılır. 1) Yüksek Lisans: (Bilim Uzmanlığı, Yüksek Mühendislik, Yüksek Mimarlık, Master): Bir lisans öğretimine dayalı eğitim, öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir. 2) Doktora: Lisansa dayalı en az altı veya yüksek lisansa veya eczacılık veya fen fakültesi mezunlarınca Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından düzenlenen esaslara göre bir laboratuar dalında kazanılan uzmanlığa dayalı en az dört yarıyıllık programı kapsayan ve orijinal bir araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir. 3) Tıpta Uzmanlık: Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından düzenlenen esaslara göre yürütülen ve tıp doktorlarına belirli alanlarda özel yetenek ve yetki sağlamayı amaçlayan bir yükseköğretimdir. 4) Sanatta Yeterlik: Lisansa dayalı en az altı, yüksek lisansa dayalı en az dört yarıyıllık programı kapsayan ve orijinal bir sanat eserinin ortaya konulmasını, müzik ve sahne sanatlarında ise üstün bir uygulama ve yaratıcılığı amaçlayan doktora düzeyinde lisans üstü bir yükseköğretim eşdeğeridir. İlk öğrenime 1993-1994 öğretim yılı güz yarıyılında başlamıştır. Sosyal bilimler Enstitüsü'nde hali hazırda aşağıdaki lisansüstü programlarımız bulunmaktadır. TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI: - İşletme (Muhasebe-Finansman)
- İşletme (Yönetim-Organizasyon)
- İşletme (Tezli Yönetim-Organizasyon 2. Grup)
- İşletme (Üretim Yönetimi ve Pazarlama)
- İktisat
- İktisat (Para-Banka)
- Maliye
- Kamu Yönetimi
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Beden Eğitimi ve Spor
- Tarih
- Sosyoloji
- Batı Dilleri ve Edebiyatı (İngiliz Dili ve Edebiyatı)
- İlköğretim (Sosyal Bilgiler Öğretmenliği)
- Resim
- Grafik
TEZSİZ YÜKSEK LİSANS TEZLİ PROGRAMLARI: - İşletme (Tezsiz Yüksek Lisans) Kütahya
- İşletme (Tezsiz Yüksek Lisans) Bilecik
TEZSİZ ORTA ÖĞRETİM YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI: - Orta Öğretim Alan Öğretmenliği (Türk Dili ve Edebiyatı)
- Orta Öğretim Alan Öğretmenliği (Tarih)
- Orta Öğretim Alan Öğretmenliği (Felsefe Grubu)
DOKTORA PROGRAMLARI 2006-2007 Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Lisansüstü Programları ve Öğrenci Sayıları YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI
ÖĞRENCİ SAYISI İşletme Bilimsel Hazırlık (Tezli) 15 İşletme Bilimsel Hazırlık (Tezsiz)10İktisat (Para-Banka) Bilimsel Hazırlık (Tezli)14İşletme (Yönetim ve Organizasyon.Org.) 1. Grup 24İşletme (Yönetim ve Organizasyon.Org.) 2. Grup 213İşletme (Muhasebe ve Finansman) 36İşletme (Pazarlama)19İşletme Yüksek Lisans (Tezsiz) Kütahya32İşletme Yüksek Lisans (Tezsiz) Bilecik16İktisat13İktisat (Para-Banka)57Kamu Yönetimi37Maliye 22Türk Dili ve Edebiyatı61Sosyoloji35Tarih (Yeniçağ-Yakınçağ-T.C.)55Batı Dilleri ve Edebiyatı (İngiliz Dili)40Beden Eğitimi ve Spor73Orta Öğretim Alan Öğr. (Tezsiz Türk Dili ve Edeb.) 60 Orta Öğretim Alan Öğr. (Tezsiz Tarih) 52 Orta Öğretim Alan Öğr. (Tezsiz Felsefe Grubu)53İlköğretim (Sosyal Bilgiler Öğretmenliği)6Resim5Grafik10958İşletme 37 İktisat 22 DOKTORA TOPLAMI
59 GENEL TOPLAM 1017 Bilimsel Faaliyetler ve Hedefler · Enstitüde ilk kez, Eylül 1995’te yüksek lisans tezleri, Şubat 1998’de doktora tezleri kabul edilmiştir. 23 Ekim 2002 tarihi itibariyle Enstitümüz Doktora programlarından 12 öğrenci, Yüksek lisans programlarından ise 357 öğrenci mezun olmuştur. · Enstitünün işbirliği konusunda stratejisi ve hedefi; “Yoğun, yayın ve araştırma/proje faaliyetleri, üniversite-sanayi-çevre işbirliği işbirliği ile bölge ve ülke kalkınmasında önemli işlemler üstlenmektir”. Bu çerçevede tez çalışmalarımızda yöresel, ulusal ve uluslararası düzeyde ilgili kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile işbirliği ve diyalog sağlanmaktadır. · Enstitümüz öğrencileri halihazırda Üniversitemiz Kütüphanesi ve Fakültelerin Bilgisayar Laboratuarlarından faydalanmaktadır. · Enstitümüzce yılda iki defa hakemli olarak “Sosyal Bilimler Dergisi” çıkartılmakta olup Aralık 2005 dönemine kadar oniki sayı çıkartılmıştır. 1999 yılından itibaren çıkartılan “Sosyal Bilimler Dergisi” hakemli ve süreli bir yayın olup 13. sayısı (Aralık 2005) aşamasındadır. Misyonumuz Lisansüstü eğitim öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü Enstitüler Üniversitelerin öğretim elemanlarının yetiştirildiği birimlerdir. Enstitülere verilen değer , aktarılan kaynaklar, sağlanan imkanlar akademisyenlerin bilimsel seviyesini doğrudan etkileyecektir. Lisansüstü eğitim üniversite dışındakiler için de hayat boyu gerekecek bilgileri içermektedir. Üniversitelerin akademik seviyeleri Enstitülerin kapasitesi ve bilimsel faaliyetleri ile ölçülür. Bu bilinçle arttırılacak lisansüstü programlarımız ve kontenjanları ile yöresel, ulusal ve uluslar arası sahalarda yoğun bir şekilde uygulayacağımız bilimsel araştırmalar, ülkemizin bilim ve teknolojik kapasitesinin arttırılmasında ileri araştırma projeleri, üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesinde, bilim ve teknolojiye ayrılan kaynakların verimli bir şekilde değerlendirilmesine yönelik geliştirilecek projeler ile, üniversitelerin araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde öncü olmaları göz önüne alınarak üniversite-kamu-özel kesim ortak AR-GE faaliyetleri sürdürülerek uygulamaya yönelik projeler ve yerel-bölgesel-ulusal-uluslararası özellik taşıyan projelerle lisansüstü çalışmalarımızı sürdürerek; sorunlara somut çözüm önerileri sunup, uygulamaya konmasını ve üniversitemizin bilim üretme fonksiyonunu sağlayarak faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz Vizyonumuz Enstitümüzde hali hazırda İşletme Anabilim Dalı Muhasebe Finansman, Yönetim Organizasyon bilim dalı, İktisat, Kamu Yönetimi, Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyoloji, Tarih, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dallarında tezli yüksek lisans; İşletme ve İktisat Anabilim Dallarında doktora eğitimi yapılmaktadır. Maliye, Eğitim Bilimleri ile İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim Dallarında tezli yüksek lisans açılması, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Sosyoloji, Beden Eğitimi ve Spor ile İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim Dallarında tezsiz yüksek lisans programı açılmasına çalışılmaktadır. Hedefimiz, İşletme, İktisat doktora programlarına ilave olarak yüksek lisans eğitimi yapılan programlarımızın tamamında doktora programları ile, beşyüz kişilik tezli yüksek lisans programı öğrenci sayımızı önümüzdeki beş yıl içinde tezsiz yüksek lisans programı öğrencileri ile birlikte artırarak bunun belli bir kısmının öncelikle Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile Akraba Topluluklarından ve komşu ülkeler ile diğer yabancı ülkelerden gelecek öğrencilerin oluşturduğu, öğrencilerinin ve öğretim elemanlarının bilim dünyasına yapacağı katkılarla, bilgi toplumu olmanın yolunda lisansüstü eğitimi, üniversite öğretim elemanlarının yanısıra toplumun bütün kesimlerine sunarak, uluslar arası alanda adından söz edilen, yüksek eğitim standartlarına sahip bir Enstitü olma yolunda ilerlemektir.