İlahiyat Fakültesi 2008-2009 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabulüne başlanacak olan fakültemizde “İlahiyat Lians” Programı uygulanacaktır. Bu programın temel amacı İslam Dininin ana kaynaklarını referans alan, geçmişte bu yönde oluşturulmuş birikimden haberdar olan, içinde yaşadığı toplumun değerlerini tanıyan, kültürel mirası değerlendirebilen, yaşanan hayatı yorumlayabilen ve problemlere akademik bir bakış açısıyla çözüm üretebilen ilahiyatçılar yetiştirmektir. İlahiyat Fakültesi’nde; Temel İslam Bilimleri, Felsefe ve Din Bilimleri ve İslam Tarihi ve Sanatları bölümü olmak üzere toplam üç bölüm bulunmaktadır. Temel İslam Bilimleri Bölümü, İslam’ın temel kaynaklarına dayalı bilgi üretmeyi, üretilen bilgiyi toplumla paylaşmayı, alanı içerisindeki konuları akademik düzeyde ele almayı ve öğretim konusu yapmayı amaçlayan bilim dallarından oluşmaktadır. İslam düşüncesinin her alanında, temel kaynaklardan yararlanarak sağlıklı dinî bilgi üretebilmek için akademik tutumu ilke edinen araştırmalara her zaman büyük ihtiyaç vardır. Bölümümüz, bu ihtiyacı karşılamak ve evrensel bilim ilkelerini de göz önünde bulunduracak başarılı çalışmalar ortaya koymak üzere Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf ve Arap Dili ve Belagatı olmak üzere 7 anabilim dalından oluşmaktadır. Fakültemiz henüz kuruluş aşamasında olduğu için Temel İslam Bilimleri Bölümünde toplam 4 öğretim elemanı ve yardımcısı bulunmaktadır. Prof. Dr. Yaşar DÜZENLİ (Tefsir Anabilim Dalı) Prof. Dr. Ali ÇELİK (Hadis Anabilim Dalı) Dr. Ömer MÜFTÜOĞLU (Tefsir Anabilim Dalı) Dr. Fatıma Betül ÜYÜMEZ (Arap Dili ve Belagatı Anabilim Dalı) Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü, düşünce tarihi boyunca ortaya çıkan farklı düşünceler ile bu düşüncelerin günümüz insanında ve toplumunda meydana getirdiği değişmeleri, bu konudaki tartışmaları araştırma alanı olarak seçmiştir. Sadece tarihin düşünce mirasını incelemekle kalmayan, aynı zamanda çağdaş düşünce hareketlerini de araştırma alanına alma amacında olan bölüm; İslam Felsefesi, Felsefe Tarihi, Din Felsefesi, Mantık, Dinler Tarihi, Din Sosyolojisi, Din Psikolojisi olmak üzere toplam 7 anabilim dalından oluşmaktadır. Fakültemiz henüz kuruluş aşamasında olduğu için Felsefe ve Din Bilimleri Bölümünde 1 öğretim yardımcısı bulunmaktadır: Prof.Dr. Ali ÇELİK (Bu bölümde öğretim üyesi olmadığı için Fakülte Dekanı, bölüm başkanlığı görevini yürütmektedir.) Uzm. Erşahin Ahmet AYHÜN (Din Psikolojisi Anabilim Dalı) İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü, 1400 yılı aşkın tarihi boyunca İslam Dini ve bu dinin etkilediği coğrafyada meydana gelen belli başlı siyasî, sosyal, kültürel, edebî ve sanatsal olayları incelemeyi amaç edinir. İslam Tarihinin temel konularının yanı sıra Türk Tarihi ve Türk Medeniyeti ile bu tarih ve medeniyetin yazılı olduğu arşiv belgeleri, kültürel, sanatsal ve mimari eserler de bu bölümün inceleme alanıdır. İslam Tarihi, Türk-İslam Sanatları Tarihi, Türk- İslam Edebiyatı ve Türk Din Musikisi olmak üzere toplam 4 anabilim dalından oluşmaktadır. Fakültemiz henüz kuruluş aşamasında olduğu için İslam Tarihi ve Sanatları Bölümünde 1 öğretim üyesi bulunmaktadır. Yrd. Doç. Dr. Necati AVCI (İslam Tarihi Anabilim Dalı) |