3837 sayılı kanunla kurulan üniversitelerden biri olan mustafa kemal üniversitesi' nin temel birimlerinden biri olan Fen - Edebiyat Fakültesi üniversitemizin kuruluş yılı olan 1992'de açılmış, ilk olarak 1994-1995 öğretim yılında kimya ve biyoloji bölümlerine öğrenci alarak öğretime başlamıştır. 1998-1999 öğretim yılında arkeoloji bölümü, 2000-2001 öğretim yılında tarih bölümü, 2001-2002 öğretim yılında biyoloji bölümü II. Öğretim, 2007-2008 öğretim yılında fizik bölümü eğitim-öğretime başlamıştır. Fakültemizin kuruluş tüzüğünde arkeoloji, antropoloji, batı dilleri ve edebiyatı, biyoloji, coğrafya, fizik, matematik, kimya, sanat tarihi, sosyoloji, türk dili ve edebiyatı ve tarih bölümleri bulunmaktadır. Antropoloji, coğrafya, matematik ve sanat tarihi bölümlerinde öğretim üyesi bulunmaktadır. Üniversitemizin temel bilim derslerine destek verilmektedir. Fakültemizin eğitim-öğretim kadrosu genç ve son teknolojik imkanlar çerçevesinde yetişmiş, kendini geliştirebilen, araştırmacı dinamik bir ekiptir. Fakültemize kazandırılan teknik ekipmanlar, makine ve teçhizatlar, sarf malzemeleriyle ilişkili donanımlar en son sistemlere aittir. Bu nedenle yeni teknolojilerle gelişim süreci yakalanmaktadır. İnternet ortamının fakültemizdeki tüm akademik ve idari personelin kullanımına açık olması, bireysel gelişimin ve dünya ile entegre olabilmenin yolunu açmaktadır.