Fetiye, Esra, Nazan; dünyanın bir numaralı teknoloji şirketi Microsoft'ta çalışan üç başörtülü Türk. Onlar, 'dinle bilim çatışır' söylemini boşa çıkartırcasına hem teknolojinin merkezinde çalışıyorlar hem de inançlarını özgürce yaşıyorlar. "Üzülüyorum bu tartışmalara... Ve Türkiye'nin hala bu konuyu tartışıyor olmasını çok anlamsız buluyorum. Bu çağda insanların başörtüsünü tartışması çok üzücü… Kıyafet tercihlerinden dolayı insanların eğitim hakkından mahrum bırakılmaları, çağdışı bir şey. Ben başörtüsünü siyasi simge olarak hiç görmedim. Hiçbir zaman bu şekilde örteni de görmedim…"
Dünyanın en büyük şirketlerinden Microsoft'ta çalışan Fetiye Karabay böyle konuşuyor. Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans eğitimi sırasında giyimiyle ilgili problem yaşamasa da aynı okulda yüksek lisansa başladığında başını açmak zorunda kaldı ancak engellemeler karşısında yılmadı, Türkiye'de bıraktığı eğitimine ABD'de devam etti.
Türkiye'de son dönemde "din ile bilim çatışır" diyenlere en güzel cevabı başarısıyla veriyor 32 yaşındaki Fetiye: "Böyle bir çatışma olsaydı benim için de bir engel olurdu. Dinimi yaşayan bir birey olarak bilimde de bir hayli ilerlediğimi düşünüyorum. Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde başörtümle devam ettiğim doktora programını tamamlamak üzereyim. Bilimin dinle çatıştığını düşünmüyorum; hatta tersine dinimin bilimi teşvik ettiğini görüyorum. İslam'da bilimi, araştırmayı ve düşünmeyi teşvik eden pek çok ayet ve hadis var. İnancımın bu yönü eğitim sürecimde bana en büyük destek oldu."
Bugün Microsoft'un merkez kampüsü Redmond'da dilbilimci sıfatıyla, program yöneticisi olarak çalışan Fetiye Karabay aslen Burdurlu. Lise ve ortaokulu zor şartlarda Burdur'da tamamlayan Fetiye, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdikten sonra Batı Dille